Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Go-Kart, Go-Bosch intelligens gokartverseny. A versenyt a nemzetközi nagyvállalat, a Bosch rendezte és szponzorálta.

Go-Kart, Go-Bosch intelligens gokart verseny

Kép: Go-Kart, Go-Bosch!

A versenyre a felsőoktatásban tanuló műszaki hallgatók csapatai jelentkezhettek. A csapatok egy-egy gokartot kaptak melyeket önjáróvá kellett tenniük, ehhez minden a Bosch által gyártott terméket felhasználhattak.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a mérnök szakma gyakorlatorientált oldalára, és annak szépségeire. A verseny lényege az innováció és a meglévő technológiák határainak feszegetése. A csapatoknak a jövő autóiba megálmodott technológiákat kelet megépítenie a verseny erejéig.

A Go-Kart, Go-Bosch! versenyre három kategóriában lehetett nevezni, melyek az autógyártás három legfontosabb fejlesztési területeire épültek.

A Hatékony gokart kategória, az alternatív meghajtási technológiák felhasználását szorgalmazta. A legfontosabb mércét a hatékonyság és a hosszú távú teljesítmény jelentette ebben a csoportban. A gokartoknak a hibrid meghajtás mellett, fékenergia visszanyerő rendszert és saját differenciálművet is kellett készítenie.

Az Intelligens gokart kategória résztvevőinek automatikusan parkolni képes és betanított útvonalon végighaladó gokartokat kellett alkotnia. Emellett a járműnek automatikus biztonsági funkciókkal is el kellett látni, ez az automatikus sávtartást és a vészfékezést foglalta megában.

Az Önjáró gokart kategória sokban hasonlít az előzőre, azonban itt a csapatoknak szenzorokat is be kellett építenie, amik segítenek a jármű vezérlésében. Olyan vezetéstámogató rendszert kellett megalkotniuk, ami bizonyos forgalmi szituációban képesek önjáróvá tenni a gokartot.

A verseny összesített eredménye alapján a verseny idei győztese a Miskolci Egyetem ME-Kart csapata lett.