A Siemens átfogó, az energiahatékonyság növelését célzó csomagot alakított ki egy Koppenhágához, a dán fővároshoz közel fekvő kórház számára. A Hvidovre Kórház energiateljesítmény alapú szerződésre épülő projektje magában foglalja a műszaki géppark optimalizálását és a kórház saját megújuló energiaforrásainak bővítését.

koppenhága

Kép: Bob Collowân, CC BY-SA 3.0

Ez a 23 millió euróra becsült EPC projekt a legnagyobb ilyen jellegű vállalkozás Dániában. Ezért az összegért a projekt garantálja a kórház energia-takarékosabb működését, ahol az energiafogyasztás akár évi 33 százalékkal csökkenhet.

A Siemens szakértői részletesen elemezték a 245.000 m2 alapterületű kórházat és olyan intézkedéseket határoztak meg, amelyek révén csökkenthető az energiafogyasztás és a CO2 kibocsátás. Mivel a kórházak folyamatos, éjjel-nappali üzemben működnek és nagy mennyiségű energiát fogyasztanak, sok lehetőség van az energiahatékonyság növelésére. A Hvidovre Kórházban megvalósítandó intézkedések között van a fényelektromos rendszer bővítése, geotermikus tároló rendszerek és szélturbinák telepítése, valamint az épület-felügyeleti rendszer modernizálása. Az intézkedések hatására a kórház 41 százalékkal tudja majd csökkenteni a hőfogyasztását és 23 százalékkal az áramfogyasztását. Ez átlagosan 33 százalékos energia-megtakarítást fog eredményezni.

A költségeket előzetesen a Siemens fogja finanszírozni, a Hvidovre Kórház pedig tíz év alatt fizeti vissza az összeget az így megvalósított energia-megtakarításból. "E projekt segítségével rövid időn belül valódi előrelépést tehetünk a kitűzött környezetvédelmi céljaink elérése irányában" - mondta Anders Agger, a kórház igazgatója.