Egy új országos tudománykommunikációs verseny indul egyetemista hallgatók részére. A kihívás győztese végül ellátogathat a CERN svájci központjában, és megcsodálhatja a világ legnagyobb részecskegyorsítóját.

A SCI-indikátor névre keresztelt tudományos megmérettetés a Nők a Tudományban Egyesület szervezésében valósul meg. Természettudományi, műszaki, informatikai és matematika szakos egyetemista hallgatók jelentkezését november 7-ig várják.

cern reszecskegyorsito

Kép: Ryan Boyle

A vállalkozó szellemű hallgatóknak közérthető nyelven kell megismertetni választott tudományos területüket a nagyközönséggel, ezzel támogatókat szerezve támogatókat találjanak kutatásaik, ötleteik megvalósítására.

A pályázóknak mindössze egy egyperces videóban kell bemutatniuk tudományos ötletüket. A döntősök egy mesterkurzuson vehetnek részt, ahol már egy saját mentorral fejleszthetik kommunikációs és előadói képességeiket. Ezt követően a versenyzők ismét prezentálják ötletüket azonban már online, élő adásban. Az újabb bemutatójukban már látványos kísérleteket és kreatív szemléltető eszközöket is bevethetnek.

A végső győztes ellátogathat a CERN svájci központjába, mely a világ legnagyobb részecskegyorsítója. Ezen felül a díjazottak egy egy hónapos szakmai gyakorlaton vehetnek részt a Ustream budapesti fejlesztőközpontjában, valamint megismerhetik a Google által a marketing elméletét és gyakorlatát. Egy versenyző részt vehet a Szertár tudománykommunikációs mentorprogramjában, és minden döntős bemutatkozik az MTA által szervezett 2017. évi Magyar Tudomány Ünnepén.

A verseny célja az, hogy a hallgatók közelebb kerüljenek terveik megvalósításához, és így nagyobb sikereket érjenek el a tudományos életben, miközben a versenyszférában is képesek lesznek megánni a helyüket.