Megkezdték az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, más néven, a CERN nagy hadronütköztetőjének bővítését.

CERN nagy hadronütköztetőA CERN nagy hadronütköztetője - fotó: CERN

A beruházás célja, hogy növeljék a részecskegyorsító teljesítményét, így még több ütközést tudnak végezni a kísérletek során, ezzel növelve a fizikai felfedezések esélyét. A CERN hivatalos bejelentése alapján 2026-ra el fog készülni a bővítés.

A Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélységben, egy 27 kilométer hosszúságú, 3 méter átmérőjű alagútban működő LHC (High-Luminosity Large Hadron Collider) nagy kísérleteiben a csaknem fénysebességre felgyorsított, egymással szemben haladó protonnyalábokat ütköztetnek, aminek eredményeként új elemi részecskék keletkeznek.

A kísérletek 2010 óta folynak, melyek révén a világegyetem keletkezéséről, működéséről és az anyagok tulajdonságairól tudhatunk meg többet. Az építési munkálatok alatt az LHC tovább fog működni, a bővítés során csupán kétszer terveznek műszaki leállást.

Az LHC képes másodpercenként 1 milliárd proton-proton ütközést létrehozni. A közlemény szerint a kibővített nagy luminozitású nagy hadronütköztetőben ezen ütközések száma növekedni fog, ami tízszer több adatot fog eredményezni 2026 és 2036 között. Ez azt jelenti, hogy a fizikusok képesek lesznek ritka jelenségeket vizsgálni és még pontosabb méréseket végezni.